Sätt din förskola på Förskolekartan

Både barnen och du som vårdnadshavare förtjänar en trygg förskola där integritetens ”nej” är lika självklart som att säga ”hej” och ”tack”. Förskolan ska ha en trygghetsplan, men med den höga statistiken sexualbrott mot barn behöver planen för att trygga barns integritet vara skarp och tydlig. Detta är Förskolebrevets syfte.

Allt du behöver är din förskolechefs mejladress. Vi har förberett ett mejl där du bara behöver skriva in ditt namn.

Förskolebrevet och integritetspolicyn bifogas till din förskolechef. Ju fler föräldrar från er förskola som kontaktar förskolan i detta ärende, desto större tryck för att Förskolebrevet ska implementeras. Du har möjlighet att dela brevet på dina sociala medier och även tipsa andra via mejl.

Brevet är ett material som är tänkt att skapa dialog och handlingsplan mellan dig och förskolan. Genom brevet kan du och personalen tillämpa förebyggande riktlinjer.  När ni tillsammans och med barnen vågar prata om det här ämnet stärker ni barnens integritet från alla håll. Ni blir också mer lyhörda kring barnets signaler – ni vågar fråga och stå upp för deras rättigheter om de kränks.

Vill du ha mer kunskap om barns integritet och hur ni kan arbeta med ämnet, läs mer på treskablinoll.nu

Fyll i mailet nedan och skicka till din förskola

Du måste fylla i en giltig e-mailadress till din förskolechef. Saknar du en den, vänd dig till förskolan.

Får du inte svar inom kort eller er prick blir blå, tipsa gärna andra föräldrar på förskolan att gå in på förskolebrevet.se.

Från:
Till:
Ämne: Sätt vår förskola på förskolekartan

Hej,

Jag är förälder till .

Den 25/4 meddelade utbildningsminister Gustav Fridolin att integritet behöver tydliggöras i förskolans läroplan för att motverka sexuella övergrepp mot barn. Han nämner bland annat den dialog vi föräldrar har med förskolor tack vare detta förskolebrev. Många har fått svar från sina förskolechefer att de redan jobbar med integritet och hänvisar till läroplanen – en plan som utbildningsministern i April kritiserade då den inte är tillräckligt konkret eller tydlig. http://lararnastidning.se/reviderad-laroplan-for-forskolan/  Jag vill gärna att ni berättar om och hur ni konkret jobbar med integritet på vår fina förskola. Några förskolor invände mot att brevet inte tillät vikarier att byta blöja på barn, det är ändrat till okända vikarier:

“Ordinarie personal eller vikarier som är välbekanta för både verksamheten och barnen”

Nya siffror säger att ett av fem barn i Sverige blir sexuellt utnyttjat. En stor del av dessa övergrepp sker av en närstående person i hemmet, därför är det viktigt att barnen får en trygg plats hos er där de lär sig vikten av kroppslig integritet. Men inte bara det, att respekten för barns integritet generellt genomsyrar arbetet. Jag vill försäkra mig om att ni pratar med både personal och barn om integritet. Barn som lär sig om integritet redan i tidig ålder signalerar och kommunicerar tydligare om de är utsatta, oavsett om det är på förskolan eller i hemmet, och ju mottagligare alla vuxna i barnets omgivning är för signalerna, desto lättare är det att upptäcka när barn far illa.

Ni är en stor och viktig del av barnens vardag och därför vänder jag mig till er. Kanske har du sett kampanjen Förskolebrevet och Förskolekarta som lanserades den 22 februari 2017?

Alla förskolor som jobbar brottsförebyggande mot sexuella övergrepp samt har integritet på schemat markeras som en blå prick på Förskolekartan. Men inte bara det. Har ni redan en befintlig strategi för att lära barn integritet och sexuella övergrepp så blir även ni blå. Det är alltså inte villkorat att man använder specifikt förskolebrevet i sitta arbete, utan man kan hänvisa till andra konkreta handlingsplaner och rutiner – dock inte paragrafer. Kolla gärna på förskolebrevet.se där många förskolor finns med – dock inte vår. Kanske jobbar ni redan med det här, men finns inte med på kartan?

Jag ser fram emot att vi genom Förskolebrevet tillsammans skapar en dialog, men framför allt riktlinjer och handlingsplaner för barns integritet. Allt för att barnen ska vara trygga – både på förskolan och i hemmet. Det här är ett gemensamt arbete mellan hem och förskola, med Förskolebrevets riktlinjer, integritetspolicy och integritetsövningar som verktyg.

Min förhoppning är att inom kort se vår förskola på Förskolekartan och att vi tillsammans gör skillnad för den femtedel av barnen som i varje klass inte får den barndom de har rätt till – den utan sexuella övergrepp. Jag ser fram emot att höra mer om hur ni arbetar med barns integritet.

Med hopp om en fin dialog,

Förskolekartan

Just nu följer 327 av 8096 förskolor Förskolebrevets riktlinjer.

Just nu följer 327 av 8096 förskolor Förskolebrevets riktlinjer.